,Na meerdere verzoeken om bomen terug te plaatsen, omdat de oude ziek of omgewaaid waren, komt de gemeente Zeist met loze beloftes,”zegt Stienstra.
,,Het begint op 18 oktober van het vorig jaar. Gemeentemedewerkers halen de boombeugels weg onder het mom dat het voor de veiligheid is en gooien zand op de plekken waar de bomen stonden. Op de vraag waarom dit is, is het antwoord dat de grond tot rust moet komen voordat er nieuwe bomen worden geplant. Rond de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar maken lijsttrekkers, die langs de deuren komen, de belofte: ‘We gaan er wat aan doen!’
Nu zijn we twee weken na de verkiezingen en op 29 maart staat ineens het bedrijf Hooyakker de plekken te betegelen waar de bomen horen te staan. ,,Het is beter voor het parkeren,” zeggen de medewerkers, die er natuurlijk niets aan kunnen doen, want ze krijgen vanuit de gemeente gewoon een opdracht.
In het telefonisch gesprek op 29 maart met een ambtenaar van de gemeente Zeist, die zegt pas sinds januari bij de gemeente werkzaam te zijn, wordt door hem verteld dat er niets bekend is over herplaatsing van nieuwe bomen, maar dat dit misschien in het najaar gaat gebeuren. Ik denk dat de gemeente Zeist hoopt dat we tot dan niet meer zeuren en dat het daarna wel over waait. Maar als dit het groenbeleid van de gemeente Zeist is, dan zullen de stratenmakers een hoop werk in Zeist krijgen, want extra parkeerplaatsen leveren meer op dan een groene omgeving...” Dixit Cocky Stienstra.
Reactie gemeente Zeist:
Het is fijn dat mevrouw Cocky Stienstra hier aandacht voor vraagt, want dat stelt ons in staat om uit te leggen hoe we met de bomen in onze gemeente omgaan.
Veel bewoners vinden bomen belangrijk en ook de gemeente Zeist hecht aan een groene en gezonde omgeving. In het Lange Termijn Bomen Beheerplan hebben we het beheer van de 35.000 bomen in de gemeente Zeist geregeld. Als onderdeel daarvan controleren we elke drie jaar alle bomen in de gemeente, om zo het groen gezond en veilig te houden. Helaas waren de bomen die we in omgeving van de Tulpstraat, Hortensiastraat en Leliestraat hebben gekapt, ziek of verzwakt.
Het bomenbeheerplan regelt ook het vervangen van omgewaaide, zieke of andere gekapte bomen. Dat is vaak maatwerk, want nieuwe bomen terugplanten kan niet zomaar, en niet overal: je moet rekening houden met seizoenen, de staat van de grond, de omgeving en de beschikbare ruimte. Ook het bestellen van bomen bij de kweker kost tijd.
De in deze buurt gekapte bomen worden in lijn met het bomenbeheerplan vervangen en de nieuwe bomen zouden volgens de planning binnen een paar jaar worden geplant. Dat hebben we ook uitgelegd aan mevrouw Stienstra. We hebben in overleg met de buurtbewoners de planning naar voren gehaald en plaatsen de bomen versneld terug. Dat lukt niet meer dit voorjaar, omdat het plantseizoen is afgelopen. Als je bomen buiten die periode plant, is dat slecht voor de boom.
Eind dit jaar, in het volgende boomplantseizoen, krijgt de buurt haar bomen terug. We richten dan ook de boomspiegels opnieuw in, zodat de bomen meer ruimte krijgen om te groeien dan in de oude situatie. Omdat het nog even duurt voor we kunnen beginnen met planten en het herinrichten van de boomspiegels, hebben we uit voorzorg tijdelijk de boombeugels weggehaald en de boomspiegels tijdelijk dichtgemaakt. Dat betekent niet dat de bomen niet terugkomen, maar maakt de stoep en straat veiliger en voorkomt verrommeling in de tijdelijke situatie.
Bron: De Nieuwsbode